Marynata do żeberek wieprzowych


Dobra marynata to na 75% udane i smaczne grillowanie. Moja marynata do żeberek to sprawdzony przepis z tym tylko że dodałem jeszcze do niej przecier z chilli, co się później okazało - było warto.



Składniki :
  • szklanka oliwy z oliwek
  • 7 łyżek musztardy kremowej (słonecznej lub stołowej)
  • 7 łyżek miodu
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka przecieru z chilli
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka czosnku w granulacie (lub 5-6 startych ząbków) 
Przygotowanie :
Wszystkie te składniki  2 razy dokładnie mieszam ze sobą w odstępie 15-20 minut. Konsystencja marynaty wychodzi lekko płynna w efekcie żeberka wyglądają jak nią oblepione i praktycznie z nich nie spływa.
Gotową marynatą nacieram żeberka jeszcze lekko ciepłe (po podgotowaniu) i po pół godzinie odstawiam na minimum 12h do lodówki. Żeberka w marynacie wyciągam z lodówki na godzinę przed grillowaniem.



Marynata grill żeberka wieprzowe sprawdzona marynata składniki bbq grillujemy mięso na grillu

Marynowane żeberka marynata do żeberek z grilla BBQ pork

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...